Bij onze Britse buren kun je na de juiste universitaire studie meteen aan de slag in de financiële wereld met een salaris van 85.000 pond, omgerekend zo’n 96.000 euro. Dat blijkt uit data van salaris-benchmarkingsite Emolument.
Die website ondervroeg young professionals met een baan in de financiële dienstverlening en kwam tot de conclusie dat vooral mensen met kwantitatieve vaardigheden het qua salaris meteen goed doen als ze de arbeidsmarkt betreden. Vers van de universiteit kun je in die categorie al rekenen op een gemiddeld salaris van 65.000 pond en een bonus van 20.000 pond.
“Quants komen met zeer technische kennis van de opleiding af en kunnen deze meteen in de praktijk toepassen”, schrijft Emolument.
Voor deze functies heb je over het algemeen wel een masterdiploma nodig, dus je gaat mogelijk wel wat later aan de slag dan mensen die een baan ambiëren waarvoor een bachelordiploma voldoende is.
Ter vergelijking: het salaris van 85.000 pond ligt maar liefst 25.000 hoger dan dat van een jonge bankier die als structurer werkt, en 27.000 meer dan een starter met een functie in institutionele sales.
Die 58.000 pond is ongeveer hetzelfde als wat bankiers die zich met fusies en overnames bezighouden verdienen, al zijn die over het algemeen wel snel in staat de carrièreladder op te klimmen richting promoties en salarisverhogingen. Tegen de tijd dat deze bankiers serieus carrière hebben gemaakt, behoren ze tot de best betaalde medewerkers van hun bank.
Op de vijfde plaats staan de jonge traders, die hetzelfde basissalaris krijgen als hun collega's van fusies en overnames, maar een kleinere bonus krijgen (1.300 pond tegenover 6.500 pond).
"Er loopt al dertig jaar een duidelijke weg richting finance voor mensen die vanaf jonge leeftijd én voor de rest van hun leven flinke salarisstrookjes willen incasseren", aldus Alice Leguay, medeoprichter en CMO bij Emolument.